Komentar našeg kolege na POLJOINFO forumu koji bi mogao da vam pomogne pri izboru sejalice:

_____________________

Pozdrav svima, posebno struci i iskustvu. Svako ima pravo na svoje mišljenje. Naravno da treba da ga ima i naravno da ga treba podeliti sa drugima. Moje iskustvo je dvanaest godina u prodaji svih vrsta sejalica. Prodavao sam OLT-a pet i po godina. To je dosta dobra kopija NODETA, ali im zameram na tome što nikad nisu razvili diskosni aparat za ulaganje zrna, teleskopsku gredu i što više pažnje nisu posvetili odabiru kvalitetnih dobavljača i unapređenju na polju inovacija.
Fokusirao bih se na turske sejalice. U firmi VGP sam radio godinu i po dana i prodao prvu OZDOKEN diskosnu sejalicu. Njen problem je bio što je nedostajao plastični konusni levak-sprovodnik semena koji se nalazi između dva diska, što je umnogome uticalo (pored visokog setvenog aparata) na preciznost setve. Naime radnik na liniji je za celu seriju istih zaboravio da ga stavi te je setve bila neujednačena. Inače sejalice kao takve su OK. One su kopija SAKALAK turskih sejalica, jer su oni komšije u gradu KONYA, tako da ranijih godina čim nešto novo izađe iz fabrike SAKALAK oni ih iskopiraju. Sada već oni lagano kreću sami u neke inovacije gde imaju svesrdnu pomoć mladih i sposobnih ljudi odavde koji iz prakse, a i sa velikih Evropskih sajmova donose novotarije mašina sa zapada.
Sejalice SAKALAK su prva kopija GASPARDA i ujedno i najveća fabrika sejalica u Turskoj. Veoma respektabilna kompanija gde i sa milion evra godišnje vi niste neki VIP kupac jer oni rade i izvoze širom sveta u obimu između 140 i 150 miliona evra. Po meni najbolji odnos cene, iskustva i kvaliteta. Prodao sam ih gomilu poslednjih 5 godina, što pod brendom LUKAS HOLLAND (gazda je pola holanđanin Jan Lukas po kome se i fabrika zove, a pola turčin gdin Asim), što pod brendom SAKALAK. Fantastična preciznost sa obzirom da je u pitanju visok setveni aparat (ne može niže jer su diskovi obima otprilike nekih 43 – 47 cm, a kućište setvene sekcije se nalazi iznad samih diskova).
Sejalice CANSA sam prodao nekih 50-ak komada. Cenovno niže od SAKALAKA nekih 5%, ali slabijeg kvaliteta izrade, nemerljiva razlika u završnoj obradi, potrebno više podmazivati i voditi računa o njima, ali veoma zadovoljavajućeg kvaliteta setve.
Kompanija AGRIMASTER su pturski preprodavci SAKALAKA.
Fabrika OZDUMAN je loša kopija SAKALAKA sa nekim ne tako sretnim tehničkim rešenjima i naravno ne rade modele skroz hidrauličnog sklapanja rama, kao i hidrauličnog pomeranja baterija.
Fabrika HMS tek od prošle godine radi kukuruzne sejalice koje sa te strane ne mogu biti ocenjene jer su nove kako na našem, tako i na turskom tržištu. Na oko – dobre završne obrade.
IRTEM sejalice kukuruzne ne znam, ali žitne su iste kao i HMS, tako da ih ne mogu oceniti. 

Pogon preko lanca i pogon preko kardana. Neko preferira jedno, a neko drugo. Logika je sledeća da je pogon preko lanca precizniji, hm….? Zašto ? Zato što pogonski točak ne proklizava ? A kardan preskače, hm ? Da li je baš tako ? Da li je fabrika dozvolila da on toliko preskače i proklizava da je to po ha (55000-60000 zrna) toliko vidljivo i neprihvatljivo ? To bi značilo da recimo greška koja je veća od standardne greške u statistici odnosno u procentima 5, znači da je to 600*5=3000 puta proklizavanje ili preskakanje po jednom hektaru. Da li se to događa kod sejalice sa pogonom na kardan….pa naravno da ne. Naravno uvek treba ostaviti kupcu na volju.

Ovo je bilo MOJE i samo MOJE skromno mišljenje o turskim diskosnim pneumtskim sejalicama za kukuruz sa kojima sam do sada imao kontakta, ali samo kao PRODAVAC, a ne kao KORISNIK.
Svako treba da razmišlja svojom glavom o ceni, preciznosti, subvencijama, amortizaciji i obnovi mašina i NEMA LJUTIŠ.
Veliki pozdrav za sve vredne ljude !!!

 

link foruma za ovu temu: OVDE

 

__________________

BEST BUY

Pin It on Pinterest