IZVOR: agropress.org.rs

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede potvrdilo je za AGROPRESS da je lista mladih poljoprivrednika koji će ove godine dobiti subvencije proširena tako da umesto 2500 poljoprivrednika mlađih od 40 godina sada pravo na subvenciju ima 3000 kandidata.

U ovom Ministarstvu su nam objasnili da su dodatna sredstva uspeli da obezbede zahvaljujući razumevanju Ministarstva finasija i Vlade Srbije da je nephodno ulagati u start up i mlade na selu.

Kako je po konkurusu bilo i najavljeno, mladi poljoprivrednici dobijaju do 1.500.000 dinara avansno, a potrebno je da opravdaju sredstva u roku od 90 dana od momenta uplate. Njihovo učeće je 25%. Ovim je Ministarstvo poljoprivrede želelo da ukaže na potrebu poboljšanja ekonomskog položaja žena na selu. Prednost na konkursu su imali i mladi iz sredina sa lošijim ekonomskim položajem u našoj zemlji. Kako je ranije najavio ministar Branislav Nedimović sredstva za ovaj vid podsticaja predviđena su i za 2021. godinu ali će se prethodno razmotriti sve sugestije Udruženja Mladih poljoprivrednika Srbije kako bi raspodela novca bila što efikasnija i pravednija.

Kada je reč o izdvojenom novcu po proizvođaču, za predviđenih makisimalnih milion i po dinara može se kupti oprema poput sejalica, tanjirača, drljača, freza i druga poljoprivredna mehanizacija, a može se ulagati i u sadni materijal za podzanje zasada voća ili kupiti stado vaca, koza, kao i visokokvalitetna grla krava za mleko ili junad za tov. Zahtevi su bili raznoliki ali se vidi očigledan trend ulaganja u stočarstvo, povrtarstvo i voćarstvo što u resornom Ministarstvu pozdravljaju.

Inače dodatnih 500 mladih poljoprivrednika, prema rečima ljudi iz Ministarstva poljoprivrede koji sprovode ovaj projekat, mogu da očekuju na svojim računima za dva meseca dok svi ostali u narednim danima mogu očekivati uplatu na njihov račun. Oni koji su već dobili novac počeli su sa ulaganjima, a neki će već za koji dan ući u svoje nove plastenike za koje su opredelili dobijeni novac.

Do sada je Ministarstvo poljoprivrede imalo konkurse dve godine za redom na kojima su dodeljena sredstva za oko 2000 mladih poljoprivrednika dok je u trećoj godini odobreno duplo više nego prethodne dve godine ukupno. Naime na konkursu se javilo rekordnih 5500 mladih poljoprivrednika.

http://uap.gov.rs/wp-content/uploads/2018/06/konacna-rang-lista-mladi-2019.pdf

Pin It on Pinterest